Kiertotalous

Kiertotalous on yksi kolmesta hankkeen keskeisestä teemasta. Rakennuksissa käytetään 40%:a luonnonvaroistamme ja rakentamisessa syntyy 50%:a jätteistä. Ammatilliseen koulutukseen tuodaan uusia oppisisältöjä kiertotaloudesta ja resurssiviisaudesta.

Kiertotalous on käsitteenä nopeasti tullut tutuksi monessakin mielessä, ja ehkä parhaimmin näkyväksi meidän kansalaisten arjessa. Nopean kehityksen on mahdollistanut digitaaliseen teknologiaan pohjautuvien mobiilien palvelualustojen yleistyminen. Välineriippumattomien alustojen avulla voidaan helposti jakaa joko palveluja tai tavaroita sekä halutessaan, käydä niillä myös kauppaa. Alustatalous on tullut jäädäkseen. Teknologia on hyvä väline uusien ilmiöiden edistäjänä, mutta suurin ajuri kiertotaloudessa on kuitenkin ajattelutavassa tapahtunut asennemuutos.

Luettavaa: https://www.ingwb.com/media/2119046/report-circular-construction_opportunities-for-demolishers-and-wholesalers.pdf

Kiertotalouden mahdollisuuksiin on alettu kiinnittää huomiota erityisesti runsaasti neitseellisiä luonnonmateriaaleja raaka-aineenaan käyttävillä teollisuuden aloilla. Luonnonmateriaalien rajallisuuteen on herätty. Rakennetulla ympäristöllä on kiertotaloudessa olennainen rooli materiaalien ja energian kiertokulkujen optimoinnissa ja resurssien palauttajana ja uudistajana.

Rakennukset käyttävät tai aikaansaavat:

40% sähköstä; 24% vedestä; 40% luonnonvaroista; 33% kasvihuonekaasupäästöistä; näiden lisäksi 50% jätteistä syntyy rakentamisessa

Kiertotaloudessa resurssit säilytetään taloudessa silloinkin, kun tuote on saavuttanut käyttöikänsä lopun. Tavoitteena on jo lähtökohtaisesti suunnitella ja valmistaa tuotteet siten, että ne pysyvät käytössä ja kierrossa mahdollisimman pitkään. Siirtyminen kiertotalouteen edellyttää muutoksia koko arvoketjussa aina tuotteen suunnittelusta uusiin liiketoiminta- ja markkinointimalleihin sekä kulutuskäyttäytymiseen. Kiertotalous ei ole erillinen talous, vaan monialainen ja mittava muutos toimintatavoissa. (ym.fi)

Kiertotaloudella halutaan korvata nykyinen lineaarinen talousjärjestelmä, joka perustuu materiaalien kuluttamiseen ja niiden hylkäämiseen käytön jälkeen. Kiertotaloudessa käytetään mahdollisimman vähän neitseellisiä raaka-aineita. Myös niiden hävikki ja haitalliset ympäristövaikutukset kierron eri vaiheissa minimoidaan. Kiertotalouden keskeisenä tavoitteena on säästää luonnonvaroja ja hyödyntää materiaalit tehokkaasti ja kestävästi. (ek.fi)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s