Energiatehokkuus

Energiatehokkuus on yksi kolmesta hankkeen keskeisestä teemasta. Vähähiilinen talous ohjaa myös ammatillista koulutusta kehittämään osaamisvaatimuksia kestävän kehityksen huomioimiseksi.

Pohjoinen sijaintimme on luonnostaan edellyttänyt rakennuksiltamme hyvää kosteuden suojaa ja lämmöneristystä. Energiatehokkuus on ollut rakentamisen keskeinen ajuri, mikä on ohjannut yhtäältä määräysten tarkentamista sekä toisaalta uusien rakenneratkaisujen ja niissä käytettävien uusien materiaalien kehittämiseen. Koneellista ilmanvaihtoa on käytetty jo pitkään, mutta 2000-luvulle tultaessa nopeasti kehittyvän taloautomaation myötä ilmanvaihdon ohjauksesta ja lämpötilan säädöstä on tullut entistä tarkempaa. Laadukkasti toteutettujen rakenteiden rinnalla kasvaa nopeasti talotekniikan ja -automaation merkitys rakennusten energiatehokkuutta parannettaessa.

Energiaosaamista rakennustyömaille: https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/rakentaminen/build_up_skills_finland

nZEB on tämän päivän sana. Nuo kolme (tai neljä) kirjainta tulevat sanoista near Zero Energy Building, eli ”lähes nolla-energia rakennus”. Rakennetulla ympäristöllä on keskeinen rooli ilmaston muutoksen estämisessä. Hiilijalanjäljen pienentäminen on yhteiseurooppalainen tavoite, jolle on annettu suunta ja asetettu aikataulu. Suomelle on Ympäristöministeriön toimesta laadittu kansallinen tiekartta vähähiiliseen rakentamiseen . Ympäristöministeriö on Kestävän kehityksen huomioiminen näkyykin jo varsinkin isompien alan yritysten strategioissa ja toimintaperiaatteissa. Uusien rakennusten energiatehokkuudessa onkin jo saavutettu nZEB-taso.

Suurimmat energiatehokkuuden parantamisen haasteet kohdistuvat jo olemassa olevaan rakennuskantaan. Kansainvälinen energiakriisi 70-luvulla aiheutti vaatimusten tiukentumisen, mutta käytännössä valtaosassa toisen maailmansodan jälkeen rakennetuista taloissa pitäisi putkiremonttien rinnalla parantaa oleellisesti energiatehokkuutta, tavalla tai toisella. Rakennusten korjausrakentamiseen tai mahdolliseen purkamiseen tarvitaan tietotaitoa, osaamista ja uusia osaajia. Euroopassa ja miksei meilläkin, on jo nähtävissä hienoja esimerkkejä remonteista, joissa energiatehokkuus, kestävä kehitys ja kiertotalous on mitä parhaimmalla tavalla huomioitu. Asukkaiden ja käyttäjien viihtyvyys on uuden ajattelun mukaisesti keskeinen osa kestävää kehitystä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s