Digitalisaatio

Digitalisaatio on yksi kolmesta hankkeen keskeisestä teemasta. Uusi teknologia ja automaatio tarjoaa rakentamiselle käytännön hyötyjä aina suunnittelusta projektien toteutukseen. Mobiliteetti tuo tarvittavan tiedon myös rakentajan ulottuville! Testaa yrityksesi digitaalinen kypsyys: https://geniebelt.com/cdml

Digitaalisuus lisää tehokkuutta ja parantaa laatua (Kuva tocoman.fi)

Digitaalinen teknologia parantaa merkittävästi rakennusprojekteissa tarvittavan tiedon hallintaa. Projektien ohjaaminen ja johtaminen voidaan hoitaa sähköisesti. Mobiilaitteiden avulla varmistuvat tavarantoimitukset ajallaan ja työvaiheet saadaan kuitatuksi reaaliaikaisesti. Työmailla tarvittavat dokumentit siirtyvät tietokannasta tai rakennusprojektin tietomallista tietoverkon välityksellä tarvittaessa suoraan käyttäjälle. Rakentamista tukevaa teknologiaa on saatavilla moneen tarkoitukseen. Erilaisia käytännön sovelluksia kehitetään jatkuvasti. Digitaalisuus näkyy jo rakennusalalla, mutta laajamittainen soveltaminen on vasta tulossa.

Rakennuksen tietomallia (BIM) voidaan jo nyt soveltaa moniin eri tarkoituksiin. Tietomallin laajamittainen hyödyntäminen aina arkkitehtisuunnittelusta rakennustyöntekijän arkeen lienee potentiaalisin digitalisaation kokonaisuus rakennusprojekteissa.

Olemme nähneet tapauksia, joissa kustannukset ovat puolittuneet tietomallinnuksen ansiosta. Toteutuskelpoisuuden selvittäminen hyvissä ajoin ennen rakennustöiden aloitusta vähentää virheitä väistämättä.

Charles Eastman, Professori, Georgia Tech college of Architecture

Isot rakennusyhtiöt hyödyntävät projekteissaan monipuolisesti BIM-mallia. Tietomallin pohjalta lasketaan tarvittavat materiaalimäärät ja laaditaan kustannuslaskelmat. Mallia käytetään projektin ohjauksessa sekä projektiin liittyvissä aliurakoissa, kuten talotekniikka, elementtituotanto ja rakennustuoteteollisuus laajemminkin. Joillakin työmailla on käytössä ns. ”BIM-kioski”, jossa työntekijät voivat tarkastella kyseisen rakennustyömaan mallia. Erityisen mielenkiintoista tulevaisuutta ajatellen on, että kaupallinen ja projektikohtainen 3D-malli on maksuttoman applikaation (BIMx) avulla katsottavissa miltä tahansa mobiili-älylaitteelta. Nykyteknologia tarjoaa jokaiselle rakennuksilla työskentelevälle pääsyn BIM-malliin, jos siihen tarjotaan mahdollisuus ja käyttö tavalla tai toisella auttaa itse työssä.

Rakentamisen robotiikan kehittymistä seurataan mielenkiinnolla. Robotiikalla varustettuja tuotantoautomaatteja on jo kaupallisesti saatavilla. Ensimmäiset sovellukset on suunniteltu helpottamaan ja keventämään alan raskaimpia töitä, kuten elementtivalut ja seinien tiilimuuraus. Pohjoismaissa on kokeiltu myös reikien porausta robottien avulla.

Construction Robotics´in SAM100 (Video: http://www.construction-robotics.com/video)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s