Osaamisen kehittämisen suuntaviivoja

Osaavan työvoiman saatavuus näyttää selvästi olevan haasteena rakennusalalla, ei vain Suomessa, vaan myös muualla Euroopassa. Ulkomaisen työvoiman osuus on kasvanut erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa noin joka neljäs työntekijä on ulkomaalaistaustainen. Muualla maassa osuus on noin 5%. Kotimaisen koulutuspolun kautta tulevat eivät riitä kattamaan alan työvoiman kysyntää. Iso kysymys on myös, miten työssäkäyvien osaaminen päivitetään vastaamaan muuttuvia osaamistarpeita.

Rakennusalan koulutus ja työllisyys numeroina (Lähde: RT)

Blueprint-hanke keskittyy osaamisen kehittämisessä osa-alueisiin energiatehokkuus, kiertotalous ja digitalisaatio. Seuraavassa kuvaamme selvitystyön tuloksia teemoittain.

Energiatehokkuus

Suomessa on tehty ansiokasta työtä rakennusten eristämiseen ja kosteuden suojaamiseen liittyvässä ohjeistuksessa. Uusimmat koulutusmateriaalit ja muuta energiatehokasta rakentamista tukevaa tietoa löytyy Motivan sivostolta. Ammatillinen peruskoulutus antaa hyvät lähtötiedot rakentajille, mutta uusissa ratkaisuissa tarvittavaa osaamista tulisi säännöllisesti päivittää. Tarvittava osaaminen pitäisikin viedä suoraan työmaille ja kohdentaa koulutus rakennusalan ammattilaisten ohella myös talotekniikka- ja taloautomaatioasentajille.

Rakennusten osalta energiatehokkuus pohjautuu tulevaisuudessa yhä vahvemmin automaatio-ohjattuihin taloteknisiin ratkaisuihin ja toisaalta talokohtaiseen energiantuotantoon. Rakennetussa ympäristössä on paljon tilaa ja mahdollisuuksia uusille innovatiivisille ratkaisuille. Sopivasti rajatulla alueella voidaan rakennusten välillä siirtää energiaa sieltä, missä syntyy yli tarpeen sinne, missä energiaa kuluu enemmän kuin tuotetaan.

Suurin haaste, mutta samalla myös mahdollisuus energiatehokkuuden kasvattamiseen on korjausrakentamisessa. Uusi modulipohjainen talotekniikka tulee oleellisesti helpottamaan ja nopeuttamaan hankalia remontteja. LVIS-työ tulee muuttumaan osin teolliseksi valmistamiseksi ja osin työmailla tapahtuvaksi moduulien asennukseksi. Rakentaminen muuttuu teolliseksi ja sen myötä osaamisvaatimukset.

Kiertotalous

Kiertotalous on käsitteenä suhteellisen uusi eikä ole toistaiseksi konkretisoitunut rakennusalan käytännöissä. SITRA on kuvannut kiertotalouden kansallisen tiekartan sovellettavaksi eri aloilla. SITRA on myös valmistellut koulutusmateriaalin, jota lähdetään muokkaamaan ja soveltamaan toisen asteen ammatilliseen koulutukseen, ensivaiheessa rakennusalalle. Materiaali pyritään ottamaan käyttöön kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Digitalisaatio

Uuden teknologian käyttöönotto rakennusalalla etenee hyvin isoissa yrityksissä, mutta haasteena näyttää olevan alan pienten yritysten mahdollisuudet pysyä kehityksessä mukana.

Teknologian hyödyntämisen suurin potentiaali toiminnan tehostamiseksi näyttäisi olevan rakennusten tietomallin (BIM) soveltamisessa rakennusprojektien eri vaiheissa aina rakennustyömaille asti. BIM on ollut jo vuosia käytössä arkkitehtien ja rakennussuunnittelijoiden työkaluna. Viimeisimmät sovellusalueet liittyvät materiaalimäärien ja kustannusten laskentaan sekä projektien hallintaan.

Lähde: TEKLA, BIM-kioski Kainuun uuden sairaalan työmaalla

Rakennuspiirustukset tulostetaan useimmiten vielä työntekijöiden käyttöön. Joillekin työmaille on kuitenkin pystytetty niin sanottu ”BIM-kioski” 3D-mallin hyödyntämiseksi rakennustyössä. Mallin käyttö on mahdollista nykyisillä mobiililaitteilla työn yhteydessä, mutta käyttöönottoon tarvitaan sekä koulutusta että käytännön kokeiluja.

Uuden teknologian jalkautumista rakennustyömaille on vaikea ennustaa. Ammatillinen peruskoulutus voi omalta osaltaan ennakoida tulevaa kehitystä tarjoamalla opiskelijoille parempia perusvalmiuksia erityisesti digitaalisuuden osalta. Uusien sovellusten käyttöönotto ja sitä tukeva koulutus on aina tapauskohtaista, joissa korostuu teknologian toimittajien rooli. Kouluttajat voivat tarvittaessa toimia kumppaneina osaamisen kehittämisessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s